Universitet

UniversitetStudenter är ofta är otillräckligt förberedda för högskolestudierna de påbörjar. Studieteknik är ingenting man föds med, och kommer inte heller med automatik. De som lär sig att studera riktigt effektivt får därför tid över till att ha balans i livet – vänner, bra mat och idrott.

Sedan många år är Björn Liljeqvist ett känt namn på högskolor som KTH, Chalmers, Sahlgrenska akademin, Linköpings Hälsouniversitet och Karlstads universitet. Boken ”Plugga smart och lär dig mer!” har sålts i över 18 000 exemplar och är rekommenderad litteratur på flera utbildningar.

Föreläsningarna anpassas efter inriktningen på utbildningen, och kan självklart hållas även på engelska.

Plugga smart och lär dig mer av Björn LiljeqvistPlugga smart och lär dig mer!
av Björn Liljeqvist, Studentlitteratur 2006.
Vad ska du tänka på före, medan och efter du sätter dig och studerar? Hur kommer du igång när det plötsligt känns roligare att diska än att plugga? Beställ denna bästsäljare online genom att klicka på bilden, eller kontakta BrainGain direkt för bästa pris på större volymer.


mossaYouTube-tips
Klicka på bilden för att se Björns bästa tips om studieteknik. Filmerna spelades in i samarbete med KTH Learning Labs.


3applenBAllmän studieteknik
Hur gör de som det går bäst för? Hur kan jag använda dagarna mer effektivt? Med högt tempo och smittsamt engagemang går vi igenom lärandets biologi samt stegen Före, Medan och Efter. Du lär dig hur du skaffar överblick, när du bör repetera, och hur du undviker att skjuta upp tentaplugget.


matte4Studieteknik för tekniska ämnen
Ingenjörsstudenter lägger en stor del av tiden på att lära sig lösa problem. Hur lär man sig bäst ämnen som fysik, matematik, reglerteknik eller programmering? Björn Liljeqvist är civilingenjör och förklarar hur man lär sig ”problemlösningsämnen”, och hur förmågan att lösa problem används av yrkesverksamma ingenjörer.


sprakMinnesteknik för utländska språk
Språk kräver inte bara ett musikaliskt öra och ett sinne för grammatiska regler, det är en hel del glosor som måste memoreras också. Den processen kan vi göra betydligt lättare, och därmed frigöra tid till språkförståelse. Vi kombinerar olika klassiska minnestekniker med systematiskt ingenjörstänk. Detta är ett område där kapaciteten kan höjas med flera hundra procent (utan överdrifter).


mentor2Studiementorer
När kunskapen om hur man pluggar bäst börjar gå i arv mellan studenter, då först är den riktigt etablerad. Mentorskap är ett bra sätt att jobba mot det målet. Vi håller utbildningar för mentorer och tillhandahåller färdigt kursmaterial att arbeta med. Detta koncept har tagits fram i samarbete med EDIT-programmen på Chalmers.